wtorek, 25 lutego 2014

Udana Redukcja? Zrzuć tłuszcz!

Nie trzeba być specjalnym dietetykiem, aby pomóc sobie schudnąć, jak to myśli większość społeczeństwa, wystarczy parę obliczeń i już mamy drogę do gubienia zbędnego tłuszczu. Po pierwsze oblicz swoje zapotrzebowanie kaloryczne! Jak to wyliczyć? Jest bardzo prosty kalkulator i tutaj polecam stronę potreningu: http://potreningu.pl/kalkulatory/bmr

Jeśli już masz obliczone swoje zapotrzebowanie kaloryczne, możesz przystąpić do odejmowania kalorii 300-500 kcal, jeśli jednak często nie jadasz zbyt regularnie, za mało, prawie wcale. Dobrze jakbyś ustabilizował/a swój metabolizm przez tydzień/dwa poprzez utrzymywanie swojego zapotrzebowania kalorycznego, w ten sposób przez ten czas twoja waga ani nie spadnie ani nie wzrośnie. Po tym czasie możesz przejść do odejmowania kalorii, na sam początek -300 kalorii będzie idealnie, później można jeszcze korygować.
Chcemy zgubić FAT, zachowując mięśnie? Musimy dobrać odpowiednie makroskładniki! 
Polecam 50% z węglowodanów, 30% z białka i 20% z tłuszczy. Masz obliczone zapotrzebowanie, jednak jak obliczyć te makroskładniki? Dzięki proporcji, parę obliczeń matematycznych powinieneś/aś zrobić to w parę sekund. Masz wyliczone już ilości w kcal, lecz nie wiesz ile jeść gram węgli,białka i tłuszczu? A więc musisz wiedzieć:

  • 1 g - węglowodanów = 4 kcal
  • 1 g - białka = 4 kcal
  • 1 g - tłuszczu = 9 kcal

Teraz wyliczone wcześniej proporcje odpowiednio dzielisz i wychodzą Ci makroskładniki, które musisz utrzymać aby waga spadała, przy czym zachowując masę mięśniową. Po tym dostajesz nowe makroskładniki, które pomogą Ci chudnąć na redukcji..


Pozdrawiam Daniel!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wpisz kilka słów krytyki..